Nieuws – Berichten
Op deze pagina vind je verschillende soorten berichten. Dit kan daadwerkelijk 'nieuws' zijn, maar ook (persoonlijke) ervaringen of overdenkingen ten aanzien van coaching.
April 2015
Toewijding of Motivatie?
Hier is een mooi en voor mij aansprekend artikel over geschreven.
Tijdens een lezing/workshop van Erik Schutten werd ik mij bewust van mijn toewijding in mijn werk als coach en als ergotherapeut.
Mijn toewijding is Samen Ontwikkelen!
In ieder coachingstraject draait het o.a. om ontwikkelen en bewustwording.
Ontwikkelen van inzichten, kennis, vaardigheden, etc. zowel bij mijn cliënt als bij mijzelf.
Ja, ook ik leer steeds weer en ontwikkel mezelf tijdens ieder gesprek met mijn coachees.
Ik hoop met veel verschillende mensen samen te ontwikkelen, waarbij een ieder op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo en op zijn eigen gebied de gewenste en soms ook noodzakelijke veranderingen doormaakt.
Januari 2015
2014 was een zeer bewogen jaar. Al werd dat in deze rubriek niet zichtbaar.
Voornemens kunnen ieder moment van het jaar gemaakt worden. Voor veel mensen lijkt januari hiervoor het meest geijkte moment. Zo ook mijn voornemen …. “wat vaker nieuws maken”, zodat deze rubriek niet alleen een opeenvolging wordt van nieuwjaarswensen.
December 2014
It 's All in the Stars!?!?!
Laat de sterren veel moois in petto hebben
voor 2015!
Dat we het mogen zien én
dat we het kunnen pakken!
Gelukkig nieuwjaar!
Annemieke Engele
Engele Coaching
December 2013
Treed 2014 onbevangen tegemoet,
schep ruimte voor andere dan je gebruikelijke standpunten.
Geef rust en ontspanning (meer) prioriteit!
Je zult "schitteren"!
Bedankt voor het in mij gestelde vertrouwen in 2013
Enkele synoniemen voor schitteren:
1) fonkelen, sprankelen, stralen, vlammen
2) opvallen, uitblinken
September 2013
Een uitspraak die tegenwoordig vaak gebruikt wordt is “een leven lang leren”. Dat geldt ook voor mij als coach. Er valt nog veel te leren over de mens in het algemeen, over mezelf en over hoe mensen kunnen en willen veranderen.
Leren doe ik op verschillende manieren: ik lees relevante boeken en artikelen, volg cursussen en ik leer in de dagelijkse praktijk.
Zo volgde ik een schriftelijke cursus “Mindfulness Based Cognitive Therapy” (MBCT) bij het CIVAS. Zelfstudie vraagt veel discipline: je moet met regelmaat studeren en oefenen. Zonder een stok achter de deur van iets of iemand valt dit niet altijd mee.
Bij coaching wordt een verandering in gang gezet. Voor een cliënt is het vasthouden van een ingezette verandering vaak nog het moeilijkst. Net als bij mijn studeren komt het aan op steeds weer opnieuw oppakken. Mild zijn voor jezelf als het even niet lukt; niet boos of chagrijnig worden, wanneer je weer in het oude stramien terugvalt.
Uiteindelijk zal de gewenste verandering positieve ervaringen met zich meebrengen. Daarmee zal de verandering ook makkelijker vastgehouden worden. Zoek die positieve ervaring!
Maart 2013
Eerder dit jaar volgde ik voor mijn werkgever een opleiding 'Vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen'. Een andere functie dan 'coach'; toch zijn er ook overeenkomsten.
Een belangrijk thema in deze opleiding was 'open en eenduidig communiceren'. Een gebrek daaraan leidt vaak tot het hebben van minder plezier in je werk.
Dit gevoel kan vragen bij je oproepen: “Ligt het aan mij of aan de ander? Hoe kan ik dingen tegengaan? Moet ík veranderen of de ander? Wat zou ik willen?”
Door op tijd aandacht te schenken aan situaties die te veel of verkeerde energie van je vragen, kun je voorkomen dat je met minder plezier naar het werk gaat. Hier ligt voor mij de link met coaching.
Lukt het je niet om wenselijke veranderingen te ontdekken en in gang te zetten, dan kan Engele Coaching je daarbij helpen.
Januari 2013
Een nieuw jaar in het verschiet ...
Gun je zelf Rust en Ruimte,
Sprankel en Geniet !
Gelukkig 2013!
Cliënten en opdrachtgevers, bedankt voor
het in mij gestelde vertrouwen in 2012.
Annemieke
Engele Coaching
November/december 2012
In de afgelopen periode heb ik enkele workshops gevolgd over 'generatie-denken'.
Er zijn op dit moment 4 generaties in organisaties werkzaam. Iedere generatie heeft zijn eigen kenmerken, krachten en voorkeuren, die een rol spelen bij de wijze waarop generatieleden zich manifesteren in het werk.
Door met zowel generatiegenoten, als met leden van de andere generaties, bepaalde thema's te belichten worden overeenkomsten en verschillen duidelijk.
Het is dus niet alleen je karakter, maar ook hetgeen jouw generatie heeft 'meegekregen', dat je manier van werken bepaalt. Of dit nu direct leidt tot een generatiekloof, dat bepaal je zelf, door de wijze waarop je met eventuele verschillen omgaat.
Ik vind het een interessante manier van denken en kijken. Het is een belangrijk denkkader mee te nemen in het coachen. Want de generatie waar ik zelf uit kom bepaalt voor een deel de manier waarop ik coach, deze kan anders zijn dan wat mijn cliënten (uit een andere generatie) nodig hebben.
Juni 2012
Terugkomen op uitspraken/overtuigingen is geen zwakte. Het kan je zelfs heel veel moois opleveren!
IJsland is een van mijn favoriete vakantiebestemmingen. En hoewel ik ook een (vakantie)fietser ben, verkondigde ik jarenlang “Ik ga niet fietsen op IJsland, er is altijd wind. En natuurlijk 'altijd' tegen!”
Afgelopen vakantie heb ik het dan tóch gedaan. Ja, de wind was heftig én vaak tegen. Maar dit werd goed gemaakt door het fietsen in een prachtige omgeving met mooie vergezichten. Een omgeving met heel veel rust en ruimte. Wat ik hoorde waren enkel de geluiden van vogels, de waterstromen en de stilte. Al mijn zintuigen werden geactiveerd.
Fietsen tegen de wind in, was soms bijna meditatief: “ik ben hier en het is zoals het is, met iedere trap kom ik weer een stukje verder”. En het is echt waar: na de tegenwind kwamen er altijd weer stukken met een windje in de rug. Net als in het leven zelf.
Mei 2012
Onlangs kreeg ik van een cliënt indirect een heel mooi compliment. Met enige verwondering sprak hij: “... maar Annemieke, jíj hebt mij het antwoord niet gegeven, dat heb ik zelf gedaan ... .”
Dat is voor mij de essentie van coachen: Jij hebt het antwoord bij je, maar je kunt er (nog) niet bij komen. De begeleiding is erop gericht dat jij zelf, eigen antwoorden op jouw vragen gaat vinden.
April 2012
Sinds 24 april ben ik als beroepscoach aangesloten bij de NOBCO.
Door deze aansluiting ben ik toegetreden tot de grootste Nederlandse beroepsorganisatie op het gebied van arbeidsgerelateerde coaching. Bovendien ben ik hiermee automatisch lid van de European Mentoring en Coaching Council (EMCC), waarbij coaches uit meer dan 20 Europese landen zijn aangesloten.
Als aangesloten coach hanteer ik de Ethische Gedragscode van de NOBCO met het daaraan gekoppelde Klachtenreglement, de bodem onder de bewaking van de kwaliteit van het werk als beroepscoach. Tevens hanteer ik de algemene voorwaarden zoals de NOBCO deze heeft beschreven.
Iedere nieuw aangesloten coach begint met een 'pre-EIA-aansluiting' (EIA = European Individual Accreditation). Vanaf nu dus werken aan een EIA-accreditatie.
Januari 2012
15 januari Slangenbeek-trim-loop. Mijn hardlooprondjes zijn meestal zo'n 6 km. Nu werd ik uitgedaagd om voor de 10 km te gaan.
Meteen na de start was er bij mij de verleiding te hard van stapel te lopen. Ik wilde niet meteen door al te veel mensen worden ingehaald. Ik probeerde mijn positie en mijn tempo goed te kiezen. Om die reden zocht ik iemand of een groepje om me bij aan te sluiten.
Even zoeken dus, wat is mijn tempo en bij wie vind ik aansluiting. Al snel vond ik zo'n 'loopmaatje'. In het begin zorgde zij ervoor dat ik niet te hard van stapel liep, daarna was het voor mij de stimulans om zeker niet langzamer te gaan lopen. Af en toe had ik het idee dat ik sneller kon, maar ik heb me niet laten verleiden. Mede daardoor was ik achteraf niet al te moe en heb ik later op de dag ook nog een heerlijke wandeling kunnen maken.
Waarom meld ik dit op mijn website? Ik zie hierin overeenkomsten met coachen en het zoeken naar een juiste coach voor je eigen coachtraject.
Een coach loopt met je mee tijdens een traject, daagt je uit, maar laat je zelf je keuzes maken..…. en dan blijkt maar al te vaak dat je meer kunt dan je denkt!
Januari 2012
Het nieuwe jaar ontrolt zich ....
Voor 2012 wenst Engele Coaching
je de mooist mogelijke
ontwikkelingen .....
Cliënten en opdrachtgevers, bedankt voor
het in mij gestelde vertrouwen in 2011.
Annemieke Engele
December 2011
6 december is de cursus “coachen binnen de logopedische praktijk” voor 12 logopedisten van revalidatiecentrum Het Roessingh succesvol afgesloten.
Verspreid over twee maanden hebben zij in 4 dagdelen kennis opgedaan in coachingsvaardigheden en -methodieken en deze leren toepassen in hun logopedische behandelingen. De cursus was opgebouwd uit vier hoofdthema's: coachende houding, basisvaardigheden van de coach, coachende methodieken en intervisie.
Tijdens de bijeenkomsten is er ook aandacht besteed aan de verschillen en overeenkomsten tussen coachen en het geven van therapie. Kunnen beide benaderingswijzen naast elkaar gebruikt worden? In welke mate past coachen wel of niet binnen een logopedische behandeling als onderdeel van revalidatie?
Met veel plezier heb ik deze cursus gegeven en daar ook zelf weer van geleerd. Met deze opgedane ervaring hoop ik vaker deze kennis aan andere groepen paramedici over te dragen.
Voor meer informatie over deze cursus, zie ook groepscoaching.
Oktober 2011
Het is zover, mijn website is gelanceerd!
Er wordt zo makkelijk gezegd: "ik ga een website maken". Eerlijk gezegd, ik vond het een hele klus. Wat zet ik erop? Komt het over zoals ik het bedoel?
Ik hoop dat veel mensen met plezier kennis nemen van de inhoud én dat dit uitnodigt om contact op te nemen met Engele Coaching.
Ik zou het erg leuk vinden als je laat weten wat je van mijn website vindt. Het is tenslotte de eerste keer dat ik teksten heb geschreven voor een website. Ik sta open voor adviezen ter verbetering.
Gebruik het informatieformulier bij contact om een bericht achter te laten.